Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Itt jársz: > >

Diabétesz megelőzése

Diabétesz megelőzése Hogyan előzhetjük meg a cukorbetegség kialakulását? Mit tegyünk, ha már érintettek vagyunk a betegségben?

Hogyan alakulhat ki a cukorbetegség?

A diabétesz, mint klasszikus civilizációs betegség, az egyik leggyakoribb anyagcsere betegség a világon. A vér, vagy a vizelet hipoglikémiáját (alacsony vércukorszint), illetve hiperglikémiáját (magas vércukorszint) egy cukor anyagcsere zavar váltja ki, amely elsősorban az inzulin hormonhoz kapcsolódik. A relatív inzulinhiányt, vagy a gyengült inzulinaktivitást a 2. típusú cukorbeteget a metabolikus szindróma okozza, amelyhez több tényező vezet (elhízás, magas vérnyomás, kóros vérzsír összetétel) , míg az 1. típusú cukorbetegséget egy autoimmun betegség, amely elpusztítja a hasnyálmirigy béta sejtjeit, mely az inzulint termeli.

Hogyan segítenek a gyógygombák?

A gyógygombák képesek az anyagcsere folyamatát szabályozni. A metabolikus folyamatokat kiegyensúlyozó hatásuk mellett az egyik fő pozitívum, az immunrendszer erősítése, vagy szabályozása. Ez azt is jelenti, hogy az autoimmun betegségekben szokásos módon túlreagáló immunrendszert, a normál állapotba hozzák. Ennek megfelelően gyógygombák alkalmazásával az 1. típusú cukorbetegséget kiváltó tényezők megelőzhetők, a már kialakult 2. típusú cukorbetegség esetében határozott javulás érhető el.

Mely gyógygomba ajánlott diabétesz esetén?

 

Coprinus - Gyapjas tintagomba     

 

A Coprinus – gyapjas tintagomba vércukorszint csökkentő tulajdonsága mellett enyhe hashajtó hatással is rendelkezik. Túlsúlyos állapot esetén elősegíti a fogyást. Természetesen figyelembe kell vennünk, hogy a metabolikus szindróma kialakulása (inzulin rezisztencia szindróma) összefügg az életmóddal, ezért a terápiába fontos beiktatnunk a rendszeres mozgást, illetve a kiegyensúlyozott, tudatosan csökkentett szénhidráttartalmú táplálkozást.

Maitake - Bokrosgomba                    

 

A Maitake – Bokrosgomba fokozza az inzulinhatást, serkenti az anyagcserét, ezért gyakran alkalmazzák ideális testsúlycsökkentőként is. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk a genetikai tényezőinket, fizikai erőnlétünket, valamint életvitelünket. Ha úgy ítéljük meg, hogy a cukorbetegség várható kialakulásában érintve vagyunk, a bokrosgomba rendszeres fogyasztását érdemes beiktatnunk étrendünkbe.

Míg a Coprinus és a Maitake gyógygomba elsősorban 2. típusú cukorbetegség esetén ajánlott, az Agaricus blazei – Mandulagomba immunszabályzó, autoimmun betegségek esetén is használatos, ezért az 1. típusú  cukorbetegség esetén lehet segítségül. Mivel a gyógygombáknak nincsenek ismert mellékhatásaik, kijelenthető, hogy ideális táplálék a vércukorszint csökkentésére, illetve a megelőzésére.

Amennyiben a gyógygombák mellett Ceyloni fahéjt is fogyasztunk (fontos, hogy Ceyloni legyen, ne Cassia), akkor még sikeresebb lehet a diabétesz elleni terápiánk. A fahéj önmagában is vércukorszint csökkentő, segíti az emésztést, azonban együttes alkalmazása növeli az eredményességet.

A gyógyhatású élelmiszerek rendszeres fogyasztása mellett szükségessé válhat a gyógyszerek csökkentése, - vagy teljes elhagyása - azonban nagyon fontos, hogy az csak a kezelőorvos tudtával és javaslatával történjen! Fontos, hogy egészségünk védelméért csak megbízható forrásból származó, szigorúan ellenőrzött, BIO minősítésű terméket fogyasszunk!

Keresés